Šola jahanja

Šola jahanja

V šoli jahanja se tečajnik uči ježe, dodatno skozi proces lekcij pa spozna samo delo s konjem in osnovna pravila obnašanja pri konju. Z nadaljevalnim tečajem dobijo tečajniki izkušnje, se izpopolnijo za izpite in pridobijo dodata znanja. Jahači se poljubno odločijo tudi za treniranje za izpit KZS Jahač 1 in Jahač 2. Glede na povpraševanje organiziramo tudi začetno pripravo na preskakovanje zaprek in trening za tekmovalno licenco. Za vključitev v šolo jahanja pokličite, pošljite sporočilo ali elektronsko pošto, nato pa se bomo z bodočim tečajnikom pogovorili o vseh podrobnostih.

Terensko jahanje pod vodstvom organiziramo jahačem, ki so že izkušeni ali se pripravljajo na Jahač 2, v letu 2013 pa smo z ureditvijo konjeniških poti uvedli terensko ježo tudi za nekoliko manj izkušene. Urejene konjeniške poti nudijo spoznavanje pokrajine okoli Rogatca, uživanje v naravi, sprostitev, za nadebudne pa pravšnjo mero adrenalina. Za malo več znanja željne prirejamo izobraževalne vikende, kjer udeležence poučimo o temeljiti negi konja, obnašanju v čredi, teoriji in zgodovini konj, naučimo jih lonžiranja, premagovanja strahu s konjem, vodenje konja skozi parkur, odpravimo se na terensko ježo, se preizkusimo v jahanju brez sedla, igrah in poskrbimo za čiščenje in hranjenje konja.

Začetni tečaj – Jahač 1

Cilj začetnega tečaja po programu Jahač 1 je posredovanje osnovnih znanj o konju in ravnanju z njim, osnovnih veščin jahanja v koraku, kasu in galopu, vključno s prehodom prek na tleh ležečih drogov v koraku in kasu. Tisti, ki uspešno opravijo tečaj Jahač 1, so usposobljeni za jahanje v maneži.

Tečaj obsega 10 lekcij. Lekcije vključujejo vse od priprave konja v hlevu, prek poteka jahalne ure in oskrbe konja v hlevu po končanem jahanju. Same lekcije pomenijo skupek posameznih spretnosti, ki se jih mora jahač naučiti, kar pa ne pomeni, da je za eno lekcijo vedno dovolj le ena učna ura. Koliko časa bo trajalo učenje, je odvisno od dojemljivosti, vztrajnosti, kondicije in volje učenca. Začetno učenje se odvija v zaprtem jahališču. Tu sta zagotovljena varnost in mir. Učitelj poskrbi za varnost učenja, zahteva obvezno uporabo jahalne čelade, varovalni telovnik za vse do 18 let je obvezen, za ostale opcijski, obvezna je izpolnitev ter podpis izjave in potrdila u udeležbi ter sprejemanje pogojev tečaja (dovoljenje staršev, kadar gre za mladoletne osebe).

Učne lekcije zajemajo: čiščenje konja, pristop h konju v hlevu, uzdanje in sedlanje, vodenje konja, zajahanje in razjahanje, drža na konju, držanje vajeti in stremen, dejstva in njihova uporaba v koraku, delovnem kasu in delovnem galopu.

Nadaljevalni tečaj – Jahač 2

Tečaj Jahač 2 je nadgradnja programa za začetnike in nas pripelje do znanja, potrebnega tudi za varno terensko jahanje. Jahač 2 obsega deset lekcij, v katerih se utrjujejo in izpopolnjujejo vaje in elementi iz programa Jahač 1, uči pa se tudi dodatne elemente. Učenje poteka v jahališču oz. maneži, v okolici jahalne šole in na terenu.

Lekcije zajemajo: utrjevanje drže na konju, utrjevanje lahkega kasa, jahanje različnih elementov v jahalnici v koraku, kasu in galopu, sedeči kas s pravilno uporabo dejstev, prehod iz kasa v levi in desni galop in jahanje ter obvladovanje konja na terenu. Obsega 12 jahalnih lekcij z inštruktorjem ali učiteljem jahanja v skupini. Tečaj je namenjen izboljšanju sedenja in pravilni uporabi dejstev (rok preko uzde z žvalo in nog) za doseganje konjeve poslušnosti.

Osnovna navodila za potek tečaja

Ura jahanja poteka 90 min. Jahač ima 15 min časa za temeljito pripravo konja za ježo, ob začetku ure je v maneži (npr.: ob 15:00). Po ogrevanju ima 45 min intenzivnega učenja, konja po tem ohladi in zapusti jahališče (npr.: ob 16:00), nato ima ponovno 15 min za pospravljanje konja. V primeru, da je konj že prisoten na prejšnji uri v jahališču ali da nadaljuje svojo učenje v maneži, priprava oz. pospravljanje ni potrebna oz. za to poskrbi drug jahač. Tak časovni razpored je namenjen temeljiti pripravi konja ter skrbi za njega po opravljenem treningu.

Jahač si v začetku tečaja opremo lahko izposodi oz. ima nepopolno, po 10. urah jahanja je zaželeno, da si opremo kupi sam. Čelada in telovnik sta na izposojo v konjušnici. V KK Strmolu so na voljo omarice, kjer lahko opremo shranite v času neuporabe. Jahač ali starši jahača lahko po končani uri (oz. ob primernem času – nezasedenosti inštruktorja) pozanimajo o napredku, poteku ure in o nadaljnjih ciljih. Lekcije so priporočilo in usmeritev dela z učencem, so pa prilagodljive glede na sposobnosti jahača, hitrost učenja, napredovanja ter ostalih dejavnikov. Ob prihodu v konjušnico tečajnik prejme dokument, ki opisuje potek šole jahanja, osnovne informacije o klubu, mu da osnovna znanja o opremi konja in jahača, o šoli jahanja, hkrati pa mu podaja vsebine, s katerimi more biti jahač seznanjen.

Konjeniški klub Strmol bo 1 x na mesec zagotovil termin, ko se bodo izvajale dodatne delavnice, kjer bo učenje potekalo intenzivneje in bolj obširno. Tečajniki se učijo pravilnega vodenja konja, temeljite nege konja, spoznavali bodo njihovo hrano, pogledali kako poteka dnevna skrb zanje, jih lonžirali, jahali brez sedla, spoznali opremo, različne športe … Skratka, za vas pripravljamo vsebine, ki sodijo h konjeništvu, pa v tečaju jahanja niso v ospredju. Udeležba je priporočljiva.

Oprema jahača

  • Jahalne hlače: Dobre jahalne hlače na notranji strani nimajo šiva, imajo pa posebne ojačitve na predelu kolen, lahko tudi čez zadnjico. Ozke jahalne hlače sežejo v škornje ali pod gamaše (čepse), lahko pa so krojene tudi kot dolge hlače, primerne za uporabo pri jahanju z jahalnimi čevlji.

  • Jahalni suknjič: Sodi k popolni jahalni opremi, jahaču mora omogočiti svobodno gibanje. Začetnik ga ne potrebuje. V KK Strmolu imamo določeno obvezno nošnjo brezrokavnika za terensko ježo za lažjo identifikacijo jahačev našega kluba.

  • Jahalni škornji: Ti so lahko preprosti gumijasti, plastični ali usnjeni. Škornji morajo biti udobni in gibljivi. Med nošenjem se skrajšajo za približno 2-3 cm. Morajo imeti dovolj dolgo golenico, ki naj sega do jahačevih kolenskih zgibov in se ne sme zatikati ob sedelno krilo. Uporabljamo lahko tudi jahalne čevlje in usnjene ali gamaše drugih materialov. Izkušenim jahačem priporočamo kakovostno usnjeno obutev, saj omogoča temeljit oprijem.

  • Jahalna čelada: Jahalna čelada z vložki iz jekla ali umetne mase varuje jahača pri padcih, zlasti pri terenskem jahanju. Čelada se mora tesno prilegati glavi. Imeti mora pritrdilni podbradni pas in ustrezati predpisom. Kot izhod v sili lahko nosimo tudi kolesarsko čelado, vsekakor pa je prava jahalna čelada najboljša izbira za vsakogar, ki se namerava resneje posvetiti jahanju. V KK Strmolu si jo lahko izposodite v začetnem delu jahanja, z redno ježo nagovarjamo k nakupu lastne čelade. Čelada je za vse jahače obvezna.

  • Varnostni telovnik ali t.i. želvica: Varnostni telovnik zavaruje jahača pred poškodbami ob morebitnem padcu. Zavaruje hrbtenico, notranje organe idr. Obvezen je za jahače do 18. leta, nato je opcijski, a zaželen.

  • Rokavice: Jahalne rokavice so ojačane v predelu med palcem in kazalcem ter med prstancem in mezincem, ker so na teh mestih najbolj obremenjene. So skoraj nepogrešljiv del opreme, če se želimo izogniti bolečim žuljem in otrdlinam (velja posebej za otroke in ženske).

  • Ostroge: Ostroge ne sodijo na škornje začetnikov. Šele takrat, ko jahač obvlada sproščeno, neodvisno sedenje, lahko uporablja ostroge za vzdrževanje takta in zamaha. Ostroge trdno pripnemo na škornje z jermeni v višini petnega nadšiva, kraki ostroge so z njim vzporedni. Uporabljajo se predvsem pri tekmovalnem jahanju.

  • Jahalni bič: Ta naj se dobro prilega roki in naj bo hitro prestavljiv iz ene roke v drugo. Za začetnike v jahanju naj bo dolg približno 1 m.